Kävimme silmätarkastuksessa, samalla tehtiin gonioskopia tutkimukset Kismalle, Narralla sekä Rönnille. Kismaa ja Rönniähän ei ole tutkittu goniaskopian osalta aiemmin, tämä tutkimus ei vain tuntunut tarpeelliselta silloin pari vuotta sitten. Molempien suvusta kun on tutkittu paljon koiria ilman mitään hälyyttävää. Mutta jälkeenpäin on helppo viisastella, olisi pitänyt....
Ja kuten koiranetin tuloksista voi jokainen lukea, enää todella harva teettää gonioskopian koiralleen. Toivottavasti tämä meidän tapaus herättää ainakin jalostuskäyttöön tarkoitettujen koirien omistajat tekemään tutkimuksen! Koira kun on täysin oireeton, kuten Rönnin tapauksessa ei ole mitään oireita, ja elämä jatkuu normaalisti tästä eteenpäinkin. Sairastuminen on mahdollista, mutta ei mitenkään varmaa, että Rönni sairastuisi glaukomaan.
Narra silmätutkimus: Silmätarkastus ja gonioskopiatutkimus : terve
Kisma silmätutkimus: ei todettu perinnöllisiä silmäsairauksia Gonioskopia: avoin
eli Kismalla tulos meni hieman yli 25% muutoksista (25-50% tulos avoin)
Rönni: ei todettu perinnöllisiä silmäsairauksia, yksi ylimääräinen ripsi. Gonioskopia todettu
eli Rönnillä lukema oli jo yli 75%
Silmän kammiokulmassa sijaitsevan pektinaattiligamentin arviointi vaatii kammiokulman tähystämisen eli gonioskopoinnin ennen silmäterän laajentamista. Yhden silmän tutkimus on riittävä. Mikäli yli 25 % kammiokulmasta on muuttunut tulee muutokset merkitä kohtiin fibrae latae, laminae ja tai occlusio löydösten mukaan. Diagnoosi on AVOIN, mikäli 25-50 % ligamentista on muuttunut. Diagnoosi on TODETTU, mikäli yli 50 % kammiokulmasta on muuttunut.
Kismaa ja Rönniä ei tulla käyttämään jalostukseen, kuten olen oman koirani osalta jo aiemminkin sanonut. Kismalle tullaan varaamaan sterkka aika loppuvuodelle tai ensi vuoden alkuun, riippuen loppuvuoden kisoista.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti