perjantai 25. maaliskuuta 2016

Tuuri

Tuurille oli varattu aika luustokuviin maaliskuussa, mutta esitutkinnassa eläinlääkäri kuuli Tuurin sydämestä sivuäänen. Kuvaus siis jätettiin tekemättä, ja varattiin aika sydänultraan.
Sydänultran teki Outi Niemelä Oulun Animagissa. Ultrassa kesti kauan, mutta Tuuri oli rauhallinen koko ajan, jonka joutui hoitotoimenpiteessä kyljellään liikkumatta makaamaan.

Diagnoosina erittäin harvinainen synnynnäinen trikuspidaalidysplasia. Sivuääntä ei ole siis kuulunut pentutarkissa eikä Tuurin rokotuksilla, kun sydän on kuunneltu. Sairaus tuli vastaan ihan täytenä yllätyksenä, Tuurilla ei ole ollut minkäänlaisia oireita. Sairauden perinnöllisyydestäkään ei olla ilmeisesti varmoja, labradorinnoutajilla ja bordeauxindogeilla tämä on perinnöllinen, mutta bordercollieta ei tutkimuksissa ole ollut mainittuna, mitä olen asiasta nyt lukenut. Kyllähän tämä vei jalat alta, en tiedä miten paljon epäonnea voi yhteen pentueeseen mahtuakaan....

Tuurin elämä jatkuu nyt normaaliin tapaan, äärimmäinen rasitus ei ole hyväksi, eli esim. agility jää pois Johannan ja Tuurin suunnitelmista. Muuten koiralla voi harrastaa, ja se voi elää normaalia elämää. Mutta tietenkin tuo sairaus on jokapäivä heidän elämässään nyt mukana, Tuurin vointia seurataan, ja ELL kontrollit tulevat olemaan jatkossa useammin. Tuurille tullaan tekemään myös ns. kuplatutkimus jossain vaiheessa. Lääkehoitoa ei aloiteta, ennekuin koiralle alkaa tulla oireita. Koiran ennuste on 0-10 vuotta, toivomme että Tuurin elämä jatkuu vielä pitkään.

Ei voi kukaan tietää, kuinka nämä asiat satuttaa ja ovat raskaita kantaa. Kaiken muun päälle, mitä tämä alkuvuosi onkaan ollut. Kismaa ei todellakaan lähdetä käyttämään enää jalostukseen. Ja voin sanoa suoraan, että kyllä tämä on ollut sellainen opetus kasvatustyöstä raaimmillaan, että mietin pitkään oliko tämä meidän ensimmäinen ja viimeinen oma pentue. Vaikka kuinka mietit noita terveysasioita muiden asioiden lisäksi pentuetta suunnitellessa, niin elämä voi olla joskus julmaa.

Onneksi voin ajatella, että meidän OCD pennut ovat toipuneet operaatioista hyvin, ja ovat periaatteessa nyt terveitä koiria harrastamaan, vain taivas on rajana.Ainoastaan tämän pentueen jalostuskäyttö on pois suljettu, mutta sen ei pitäsi koskaan ollakaan se syy ottaa koiraa.  Mutta Tuurin kohdalla mennään nyt päivä kerrallaan sen vointia seuraillen. Ja vaikka sinulla olisi käsissäsi terve koira, ei koskaan voi tietää mitä huominen tuo tullessaan. Tämän olen Ruskan kanssa käynyt läpi. Siksi tulisi nauttia näistä hetkistä, mitkä nämä kaverit vieressämme ovat. Vaikka mieli olisikin raskas...

1 kommentti:

  1. Hei! Pakko jakaa sinulle kiitosta siitä, että avoimesti tuot esiin ja muidenkin tietoisuuteen nämä kasvattiesi terveyspuolen ongelmat. Valitettavasti kun se ei tänä päivänä ole mikään itsestäänselvyys, ja kuinka paljolta sitä säästyttäisiinkään, kun oltaisiin avoimia. Myös niiden valittavien ja ikävien asioiden suhteen.
    Toivon sinulle todella parempaa onnea seuraavien suunnitelmiesi kanssa!

    VastaaPoista